Obserwatorzy

piątek, 28 sierpnia 2015

Z cyklu matka gotuje - ŻEBERKA BABCI JASI

Jutro przychodzą do nas znajomi na obiad. W związku z tym chciałabym przygotować przepyszne żeberka z przepisu mojej Świętej Pamięci babci Jasi.


Oto przepis:

Składniki:
ok. 1 kg żeberek
0,5 szklanki sosu sojowego
0,5 szklanki sosu chilli
1/3 szklanki octu winnego
1/3 szklanki cukru
0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego
sos cebulowy lub "Gorący Kubek" cebulowy

Żeberka oprószyć Vegetą i pozostawić na 2-3h w lodówce. Ze składników zagotować sos. Piekarnik rozgrzać do ok. 200 st. Żeberka piec na blaszce 15 min., zlać wodę, zalać sosem i znów piec 15 min. Na wierzch blaszki zawinąć folię aluminiową i piec ok godzinę aż żeberka będą miękkie.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz